Wat en waar?

WAT ZIJN WIJ ?

 

CPO De Getijden is een collectief particulier opdrachtgeverschap-

bouwen in eigen beheer- dat aan de Veldstraat 2-4  in Nijmegen

17 woningen en appartementen gerealiseerd heeft in en om

de oude Lourdesschool (1927). Deze woningen zijn in december

2018 gereed gekomen en worden nu bewoond door zo'n 25

personen. 

Levensloopbestendig en Duurzaam

De appartementen zijn zodanig ingericht dat je er goed en langdurig kan wonen. Ze zijn rolstoelvriendelijk, er is een lift naar de eerste verdieping en de toegangsdeuren zijn ruim en breed. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij De Getijden: 240 zonnepanelen op het dak, sedumdaken op de nieuwbouw, hemelwateropvang via wadi's, een biologisch ingerichte tuin en verwarming via luchtwaterpompen. De Getijden gebruikt geen fossiele
brandstof (gas) en betrekt zijn elektriciteit zoveel mogelijk via de zonnepanelen.

Wat goede buren voor elkaar doen

Dat is ons motto. We zijn geen woongroep, maar wel een groep bewoners die oog hebben voor elkaar. Samen onderhouden we de tuin en gebruiken we de gemeenschappelijke ruimte. Ook ondernemen we initiatieven, voor onszelf de buurt of geïnteresseerden. Wel met het idee dat veel kan maar weinig moet. Een ieder woont bij De Getijden op zijn eigen manier en houdt rekening met elkaar.

 

Geschiedenis en ontwerp

Begin 2010 leeft bij een groep mensen het idee om samen vorm te geven aan een manier van wonen waarbij 'levensloopbestendig' een belangrijk thema is. Dit mondt uiteindelijk uit in het project De Getijden. Klik hier voor meer geschiedenis.

 

Geschiedenis Lourdesschool

De bouwvergunning voor de school aan de Veldstraat in Nijmegen werd op 25 november 1927 verleend. Een maand later overleed Gerardus Marinus de Grood, bouwpastoor van de Lourdeskerk, op 42-jarige leeftijd na een val op de Kastanjelaan.

Het oorspronkelijk adres van de school was St. Jacobslaan 59. In de loop van de jaren ’60 is de poort aan de kant van de St. Jacobslaan verdwenen. 

 

(tekst Rob Essers, meer geschiedkundige wetenswaardigheden:    

 

De school is tot september 2015 in gebruik geweest als PRO-school De Zonnegaard.

Het gebouw staat op de aandachtlijst cultureel erfgoed van de gemeente Nijmegen.

We wilden de school waar mogelijk in de oude glorie behouden en aanpassen om te wonen.

 

Oostzijde O.L.V. van Lourdesschool in 1932

Natuurlijk met aandacht voor al het goeds vanuit het verleden.

Het boekkaft van het Roomsch Kinderleven hebben we op zolder gevonden.

 

Om het geheel te ontwikkelen tot betaalbare appartementen en grondgebonden woningen met gemeenschappelijke ruimten was het slopen van de later aangebouwde opstanden noodzakelijk. De school blijft duidelijk herkenbaar, maar je kunt zien dat deze een nieuwe functie gekregen heeft. De bouw van zes nieuwe woningen maakt het plan compleet, maar er moest echter een tijdrovende procedure worden doorlopen om het bestemmingsplan te wijzigen.

ONTWERP

Het schoolgebouw is teruggebracht naar zijn originele omvang uit 1928. Hierin zijn 8 appartementen gerealiseerd; 5 op de verdieping die ook per lift bereikbaar zijn en 3 op de begane grond. Rechts naast de ruime entree met de prachtige, oorspronkelijke trap, bevindt zich de gemeenschappelijke woonkamer waaraan een logeerkamer met badkamer grenst. De voormalige gymzaal bestaat uit drie grondgebonden woningen. Het oude schoolgebouw en de drie nieuwbouwwoningen aan de achterzijde, vormen een u-vormig binnenplein. Elke woning heeft een eigen terras dat omzoomd wordt door een vasteplantenborder.

De bergingen vormen één geheel met de 4,5 meter hoge geluidsmuur, grenzend aan het AH-terrein. Deze vormen straks een groene fassade door de begroeiing met diverse klimplanten.

Aan de Veldstraat staan één vrijstaande woning en twee onder één kap woningen. Hiertussen staat een denkbeeldige, transparante houten toegangspoort die vanaf de straat uitzicht biedt op het prachtige schoolgebouw en op de gemeenschappelijke voortuin. Elke woning heeft een eigen terras en grenzend aan de gemeenschappelijke woonkamer is volop zitgelegenheid. De tuin is is door een tuinarchitect in samenspraak met de bewoners ontworpen en de aanplant is door de bewoners zelf gedaan. De Sedumdaken van de nieuwbouwwoningen vormen een harmonisch geheel met de tuin.

EIGEN WOONPLEK ONTWERPEN MET DE ARCHITECT

OUDBOUW

De hoge karakteristieke lokalen, de oude gymzaal en de sfeervolle zolder bieden plaats aan 9 appartementen en 3 grondgebonden woningen, variërend in grootte. De bijzondere bouwstijl gaf aan de toekomstige bewoners de mogelijkheid om hun creativiteit de vrije loop te laten en zo een unieke eigen plek te creëren. De appartementen werden door de architect zo ‘leeg’ mogelijk gehouden. Dit gaf de bewoners  de vrijheid om aanpassingen voor te stellen. Een aantal appartementen zijn dermate hoog dat de bovenruimte  ook  bruikbaar is; de zogeheten entresolvloeren. Ook op de eerste etage kon de zolderruimte gebruikt worden, vaak als halfopen ruimte met een vide. De mogelijkheid tot creatieve indeling heeft unieke verschillen in de woningen opgeleverd. Geen enkele woning in het oude schoolgebouw is hetzelfde.

 

NIEUWBOUW

De nieuwbouw, 6 grondgebonden woningen, vormen samen met de school één buurt waar het goed toeven is. Ook deze nieuwbouwwoningen konden  door toekomstige bewoners naar eigen wensen ingedeeld worden in overleg

met de architect. De basisplattegronden waren overal nog te veranderen. Ook particuliere wensen met betrekking tot ramen en deuren waren steeds bespreekbaar. Dit heeft ertoe geleid dat ook deze woningen allemaal uniek zijn.

 

GEMEENSCHAPPELIJK

Naast een afzonderlijke woning kunnen bewoners gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten. Zoals een ruime entree, een woonkamer in de voormalige directiekamer, een logeer-ruimte, en een ruim zonnig terras,

alles multifunctioneel te gebruiken.

 

TUIN MET MONUMENTALE BOMEN

Aan de voorkant is een grote, gemeenschappelijke tuin gesitueerd, waarin de monumentale Amerikaanse eik behouden bleef. Twee wadi's maken deel uit van het regenwaterinfiltratiesysteem. Een kasje en een groente- en kruidentuin hebben er een plek gekregen, alsook enkele fruitbomen. Klimaatadaptief en biodiversiteit waren de uitgangspunten. Een grote pergola wordt op korte termijn gerealiseerd die voor meer beslotenheid en schaduwrijke zitplekken zal zorgen. Aan de achterkant vormen het schoolgebouw en de nieuwbouw een u-vormig binnenplein dat omzoomd wordt door vaste plantenborders en waarin een centraal gelegen kruidenhoek met een kweepeer is opgenomen. De achterzijde van het terrein wordt geflankeerd door een grote kastanjeboom en 4 prachtige lindebomen. Onder het plein en de oprit liggen ondergrondse voorzieningen t.b.v. de totale regenwaterretentie op het terrein. Rondom het hele perceel en tegen de bergingen zijn klim- en haagplanten aangebracht. Daar waar mogelijk zijn groene, met gras ingezaaide parkeerplaatsen aangelegd, is er gebruik gemaakt van waterdoorlatende en zuiverende halfverharding en zijn de nieuwbouwwoningen voorzien van Sedumdaken.

Op het terrein is er voor iedere bewoner een eigen parkeerplaats en een eigen berging. Ook is er een algemene tuinberging en fietsenberging. Gezamenlijk kunnen bewoners kiezen voor gewenste laadpunten voor auto of fiets.

LEVENSLOOPBESTENDIG

Alle woningen zijn zodanig ontworpen dat er zo lang mogelijk, desnoods met enkele kleine aanpassingen, kan worden gewoond. Het schoolcomplex is voorzien van een lift en de toegangsdeuren zijn rolstoelvriendelijk. Bovendien is het terrein en de tuin voor iedereen goed toegangelijk. In het schoolgebouw is een logeerkamer aanwezig voor gasten van de bewoners, die eventueel ook kan dienen als verblijfsruimte voor mantelzorg. In de aangrenzende gemeenschappelijke woonkamer worden activiteiten georganiseerd en vormt tesamen met de tuin en het binnenplein, een ontmoetingsplek. Deze kamer kan op termijn, desgewenst bij de ruimte voor de mantelzorg worden getrokken.

OMGEVING

Het oostelijk deel, waarin de Veldstraat ligt, is in de loop der tijd tussen de oude wegen bebouwd, in een gevarieerde opbouw. Een vooroorlogse wijk die ruim en groen van karakter is met laagbouw koopwoningen. St Anna als wijk-naam is niet bekend. De locatie wordt wel herkend als de Hazenkamp, op loopafstand van het Radboud Ziekenhuis en Radboud Universiteit. Dicht bij scholen, winkels en bushaltes op loopafstand. Het is 10 minuten fietsen naar het centrum van Nijmegen.

© 2016 Webdesign door Studio Verwoolde iov bouwstichting De Getijden.