© 2016 Webdesign door Studio Verwoolde iov bouwstichting De Getijden.

Wat en waar?

WAT ZIJN WIJ ?

 

CPO De Getijden is een collectief particulier opdrachtgeverschap-

bouwen in eigen beheer- dat aan de Veldstraat 2-4  in Nijmegen

17 woningen en appartementen gerealiseerd heeft in en om

de oude Lourdesschool (1927). Deze woningen zijn in december

2018 gereed gekomen en worden nu bewoond door zo'n 25

personen. 

 
Levensloopbestendig en Duurzaam

De appartementen zijn zodanig ingericht dat je er goed en langdurig kan wonen. Ze zijn rolstoelvriendelijk, er is een lift naar de eerste verdieping en de toegangsdeuren zijn ruim en breed. Ook duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij De Getijden: 240 zonnepanelen op het dak, sedumdaken op de nieuwbouw, hemelwateropvang via wadi's, een biologisch ingerichte tuin en verwarming via luchtwaterpompen. De Getijden gebruikt geen fossiele
brandstof (gas) en betrekt zijn elektriciteit zoveel mogelijk via de zonnepanelen.

Wat goede buren voor elkaar doen

Dat is ons motto. We zijn geen woongroep, maar wel een groep bewoners die oog hebben voor elkaar. Samen onderhouden we de tuin en gebruiken we de gemeenschappelijke ruimte. Ook ondernemen we initiatieven, voor onszelf de buurt of geïnteresseerden. Wel met het idee dat veel kan maar weinig moet. Een ieder woont bij De Getijden op zijn eigen manier en houdt rekening met elkaar.

 

 

Geschiedenis en ontwerp

Begin 2010 leeft bij een groep mensen het idee om samen vorm te geven aan een manier van wonen waarbij 'levensloopbestendig' een belangrijk thema is. Dit mondt uiteindelijk uit in het project De Getijden. Klik hier voor meer geschiedenis.

 

Geschiedenis Lourdesschool

De bouwvergunning voor de school aan de Veldstraat in Nijmegen werd op 25 november 1927 verleend. Een maand later overleed Gerardus Marinus de Grood, bouwpastoor van de Lourdeskerk, op 42-jarige leeftijd na een val op de Kastanjelaan.

Het oorspronkelijk adres van de school was St. Jacobslaan 59. In de loop van de jaren ’60 is de poort aan de kant van de St. Jacobslaan verdwenen. 

 

(tekst Rob Essers, meer geschiedkundige wetenswaardigheden:    

 

De school is tot september 2015 in gebruik geweest als PRO-school De Zonnegaard.

Het gebouw staat op de aandachtlijst cultureel erfgoed van de gemeente Nijmegen.

We willen de school waar mogelijk in de oude glorie behouden en aanpassen om te wonen.

 

Oostzijde O.L.V. van Lourdesschool in 1932

Natuurlijk met aandacht voor al het goeds vanuit het verleden.

Het boekkaft van het Roomsch Kinderleven hebben we op zolder gevonden.

ONTWERP

 

Om het geheel te ontwikkelen tot betaalbare appartementen en grondgebonden woningen met gemeenschappelijke ruimten is het slopen van later aangebouwde gebouwen noodzakelijk. De bouw van een aantal nieuwe woningen maakt het plan compleet. Het blijft als een school herkenbaar, maar je kunt zien dat het een nieuwe functie gekregen heeft, waarbij de monumentale bomen behouden zijn gebleven.

Het schoolgebouw is teruggebracht naar zijn originele omvang uit 1928. Hierin zijn 8 appartementen gerealiseerd; 5 op de verdieping die ook per lift bereikbaar zijn en 3 op de begane grond. Rechts naast de ruime entree is de gezamenlijke woonkamer in de voormalige directiekamer. Hier is ook het logeerverblijf ondergebracht. De oude gymzaal is verdeeld in drie grondgebonden woningen. Aan de overkant completeren eveneens 3 grondgebonden nieuwbouwwoningen het ‘pleintje‘. Aan het pleintje hebben alle woningen ook een eigen terras.

 

De bergingen vormen één geheel met een erfafscheiding langs de zuidgrens, grenzend aan het AH terrein én een bercaux, een constructie begroeid met blauwe regen waar onderdoor gelopen kan worden.

 

Aan de Veldstraat staan één vrijstaande woning en twee onder één kap woningen. Deze laatste vormen een laantje naar de entree van het schoolgebouw. De woningen hebben terrassen die door een tuinarchitect is samenspraak met bewoners zijn ontworpen en die grenzen aan de gemeenschappelijke voortuin die door de bewoners zelf wordt ingericht. De groene daken van deze woningen vormen een harmonisch geheel met de tuin.

Voor dit plan moest een bestemmingsplan-wijzigingsprocedure worden opgestart,
om de openbare schoolfunctie te veranderen in een woongebied. Deze procedure
heeft tijd gekost en kon het definitieve plan nog lange tijd beïnvloeden. Na veel procedures en overleg met de betrokkenen zijn alle plannen uiteindelijk goedgekeurd.

EIGEN WOONPLEK ONTWERPEN MET DE ARCHITECT

OUDBOUW

De hoge karakteristieke lokalen, de oude gymzaal en de sfeervolle zolder bieden plaats aan 9 appartementen en 3 grondgebonden woningen, variërend in grootte. De bijzondere bouwstijl gaf aan de toekomstige bewoners de mogelijkheid om hun creativiteit de vrije loop te laten en zo een unieke eigen plek te creëren. De appartementen werden door de architect zo ‘leeg’ mogelijk gehouden. Dit gaf de bewoners  de vrijheid om aanpassingen voor te stellen. Een aantal appartementen zijn dermate hoog dat de bovenruimte  ook  bruikbaar is; de zogeheten entresolvloeren. Ook op de eerste etage kon de zolderruimte gebruikt worden, vaak als halfopen ruimte met een vide. De mogelijkheid tot creatieve indeling heeft unieke verschillen in de woningen opgeleverd. Geen enkele woning in het oude schoolgebouw is hetzelfde.

 

NIEUWBOUW

De nieuwbouw, 6 grondgebonden woningen, vormen samen met de school

één buurt waar het goed toeven is. Ook deze nieuwbouwwoningen konden

door toekomstige bewoners naar eigen wensen ingedeeld worden in overleg

met de architect. De basisplattegronden waren overal nog te veranderen.

Ook particuliere wensen met betrekking tot ramen en deuren waren steeds

bespreekbaar. Dit heeft ertoe geleid dat ook deze woningen allemaal uniek zijn.

 

GEMEENSCHAPPELIJK

Naast een afzonderlijke woning kunnen bewoners gebruik maken van

gemeenschappelijke ruimten. Zoals een ruime entree, een woonkamer

in de voormalige directiekamer, een logeer-ruimte, en een ruim zonnig terras,

alles multifunctioneel te gebruiken.

 

TUIN MET MONUMENTALE BOMEN

Aan de voorkant is een grote tuin, waarin de monumentale eik behouden

is gebleven. het terrein met de tuin is na intensief met bewoners en de tuinarchitect ontworpen In de grote voortuin maken twee wadi's deel uit van het waterinfiltratiesysteem. En kasje, een groente- en kruidentuin hebben een plek gekregen, alsook enkele fruitbomen. Daarnaast zijn zoveel mogelijk eetbare struiken geplant. In de toekomst is een schaduwrijke zitplaats voorzien. Een grote pergola wordt op termijn gerealiseerd. Aan de achterkant van het gebouw heeft het oude schoolplein wederom een pleinfunctie waar het prettig vertoeven is in de middagzon. Het plein wordt geflankeerd door een grote kastanjeboom en 5 prachtige lindebomen Rondom zijn borders met vaste planten en is er een kruidentuin met een kweepeer - de boom van vrede en geluk- aangeplant. Onder het plein en de oprit liggen ondergrondse voorzieningen voor regenwaterinfiltratie.

Rondom het hele terrein en tegen de bergingen zijn klim- en haagplanten aangebracht. Daar waar mogelijk zijn groene met gras ingezaaide parkeerplaatsen aangelegd. en is er gebruik gemaakt van waterdoorlatende en zuiverende halfverharding.  

Op het terrein is er voor iedere bewoner een eigen parkeerplaats en een eigen berging. Ook is er een algemene tuinberging en fietsenberging. Gezamenlijk kunnen bewoners kiezen voor gewenste laadpunten voor auto of fiets.

LEVENSLOOPBESTENDIG

Op het terrein is er voor iedere bewoner een eigen parkeerplaats en een eigen berging. Ook is er een algemene tuinberging en fietsenberging. Gezamenlijk kunnen bewoners kiezen voor gewenste laadpunten voor auto of fiets.

OMGEVING

Het oostelijk deel, waarin de Veldstraat ligt, is in de loop der tijd tussen de oude wegen bebouwd, in een gevarieerde opbouw. Een vooroorlogse wijk die ruim en groen van karakter is met laagbouw koopwoningen. St Anna als wijk-naam is niet bekend. De locatie wordt wel herkend als de Hazenkamp, op loopafstand van het Radboud Ziekenhuis en Radboud Universiteit. Dicht bij scholen, winkels en bushaltes op loopafstand. Het is 10 minuten fietsen naar het centrum van Nijmegen.

Het oostelijk deel, waarin de Veldstraat ligt, is in de loop der tijd tussen de oude wegen bebouwd, in een gevarieerde opbouw. Een vooroorlogse wijk die ruim en groen van karakter is met laagbouw koopwoningen. St Anna als wijk-naam is niet bekend. De locatie wordt wel herkend als de Hazenkamp, op loopafstand van het Radboud Ziekenhuis en Radboud Universiteit. Dicht bij scholen, winkels en bushaltes op loopafstand. Het is 10 minuten fietsen naar het centrum van Nijmegen.