Klimaatadaptief en biodiversiteit

Gemeenschappelijke voortuin.

Aan de voorkant is een gemeenschappelijke tuin gesitueerd, waarin de behouden, monumentale Amerikaanse eik een prominente plaats heeft. Terrein en tuin zijn in intensieve samenspraak met de bewoners door een tuinarchitecte (INVO-Nijmegen) ontworpen. Het regenwater is afgekoppeld van het riool en vindt zijn weg - gezuiverd -  naar het grondwater.

Hier maken twee wadi’s maken deel uit van het regenwaterinfiltratie-systeem. De voortuin is rolstoelvriendelijk en klimaatadaptief ingericht waarbij de nadruk ligt op biodiversiteit en eetbaarheid. Een biologische groente- en kruidentuin hebben er een plek gekregen en ook veel klein fruit en enkele fruitbomen. Een kasje, gemaakt van restanten van het gesloopte kassencomplex, vormt het hart van de tuin. Hieromheen komt in de nabije toekomst aan twee zijden een dubbele pergola van elk 7 en 9 meter lang, zodat meer schaduwrijke plekken ontstaan. Een blauwe regen tegen de staanders van de balkons maakt een groene verbinding tussen de appartementen in het schoolgebouw.

 

Binnentuin.

Aan de achterkant vormt de school met de nieuwbouw een u-vormig binnenplein. Elke woning heeft een eigen terras welke wordt omzoomd door een vaste plantenborder. Een grote kruidenborder met een kweepeer - de boom van vrede en geluk- heeft een centrale plek gekregen. Onder het plein en onder de oprit liggen opvangbekken t.b.v. de hemelwaterretentie. De halfverharding die ook in de voortuin en tussen de bergingen is gebruikt, bestaat uit Stabilizer. Het is een natuurlijk materiaal dat niet alleen het hemelwater zuivert, maar zich ook uitstekend leent voor jeu-de-boules! De (nog te realiseren) zitbanken en enkele grote bloembakken die i.s.m. de architect zijn afgestemd op het geheel, maken het plein mede tot een aangename ontmoetingsplek.

 

Rondom.

Op het achterterrein staan vier monumentale lindebomen en een kastanjeboom die moesten worden behouden. Hun conditie bleek matig, dus veel zorg een aandacht ging naar betere groeiomstandigheden en naar beschermende maatregelen tijdens de bouw. Rondom het hele terrein zijn Liguster- en Klimop-hagen geplant om vogels nestgelegenheid en beschutting te geven en tegen de bergingen staan diverse klimplanten. De parkeerplaatsen zijn deels met gras ingezaaid en het systeem voorziet in het verder vergroenen van de vakken. Ook het toegepaste Sedumdak-systeem kan simpel worden uitgebreid.

Nominatie Steenbreektrofee 2019:

Het project de Getijden is met zijn natuurinclusieve bouw genomineerd voor de Steenbreektrofee 2019. Maar liefst 24.500 stoeptegels en 5000 grote betontegels werden verwijderd om plaats te maken voor groen.