© 2016 Webdesign door Studio Verwoolde iov bouwstichting De Getijden.

 

HET OORSPRONKELIJKE SCHOOLTERREIN IN DE VELDSTRAAT 4

DE O.L.V. van LOURDES SCHOOL UIT 1927

 

De bouwvergunning voor de school aan de Veldstraat in Nijmegen werd op 25 november 1927 verleend. Een maand later overleed Gerardus Marinus de Grood, bouwpastoor van de Lourdeskerk, op 42-jarige leeftijd na een val op de Kastanjelaan.

Het oorspronkelijk adres van de school was St. Jacobslaan 59. In de loop van de jaren ’60 is de poort aan de kant van de St. Jacobslaan verdwenen. 

 

(tekst Rob Essers, meer geschiedkundige wetenswaardigheden:    http://www.noviomagus.nl/)

 

De school is tot september 2015 in gebruik geweest als PRO-school De Zonnegaard.

Het gebouw staat op de aandachtlijst cultureel erfgoed van de gemeente Nijmegen.

De school is waar mogelijk in de oude glorie behouden en aangepast  om te wonen.

 

Oostzijde O.L.V. van Lourdesschool in 1932

Natuurlijk met aandacht voor al het goeds vanuit het verleden.

ONTWERP

Het boekkaft van het roomsch kinderleven hebben we op zolder gevonden.

 

Om het geheel te ontwikkelen tot betaalbare appartementen en grondgebonden woningen met gemeenschappelijke ruimten was het slopen van de later aangebouwde gebouwen noodzakelijk. De bouw van een aantal nieuwe woningen maakt het plan compleet. Het blijft als een school herkenbaar, maar je kunt zien dat het een nieuwe functie gekregen heeft, waarbij de monumentale bomen natuurlijk behouden zijn gebleven.

Het schoolgebouw werd teruggebracht naar zijn originele omvang uit 1928 en aanbouw uit 1956. Hierin zijn 8 appartementen gerealiseerd; 5 op de verdieping die ook per lift bereikbaar zijn en 3 op de begane grond. Rechts naast de ruime entree is de gezamenlijke woonkamer in de voormalige directiekamer. Hier is ook het logeerverblijf ondergebracht. De oude gymzaal wordt verdeeld in drie grondgebonden woningen. Aan de overkant completeren eveneens 3 grondgebonden nieuwbouwwoningen het ‘pleintje‘. Deze beschikken over een eigen tuintje. Aan het pleintje hebben alle woningen ook een privé strook.

 

De bergingen vormen één geheel met een (begroeide) erfscheiding langs de zuidgrens, grenzend aan het AH terrein .

 

Aan de Veldstraat staan één vrijstaande woning en twee onder één kap woningen. Deze laatste vormen een laantje naar de entree van het schoolgebouw. De woningen hebben terrassen grenzend aan in de gemeenschappelijke voortuin die door de bewoners zelf wordt ingericht. De groene daken van deze woningen vormen een harmonisch geheel met de tuin.

EIGEN WOONPLEK ONTWERPEN MET DE ARCHITECT

OUDBOUW

De hoge karakteristieke lokalen, de oude gymzaal en de sfeervolle zolder bieden plaats aan 9 appartementen en 3 grondgebonden woningen, variërend in grootte. De bijzondere bouwstijl bood de mogelijkheid aan de bewoners om hun creativiteit de vrije loop te laten en zo een unieke eigen plek te creëren. De appartementen werden zo ‘leeg’ mogelijk gehouden. De badkamer en toilet waren al wel ingetekend. Een aantal appartementen zijn dermate hoog dat de ruimte bovenop dit sanitair ook nog bruikbaar is; de zogeheten entresolvloeren. Ook de zolderruimte was voor de appartementen op de verdieping beschikbaar voor indeling.

NIEUWBOUW

De nieuwbouw, 6 grondgebonden woningen, vormen samen met de school één buurt waar het goed toeven is. Ook deze nieuwbouwwoningen hebben bewoners naar eigen wensen kunnen indelen in overleg met de architect. 

GEMEENSCHAPPELIJK

Naast een afzonderlijke woning kunnen bewoners gebruik maken van gemeenschappelijke ruimten. Zoals een ruime entree, een woonkamer met pantry in de voormalige directiekamer en een logeerruimte, alles multifunctioneel te gebruiken.

 

TUIN MET MONUMENTALE BOMEN

Aan de voorkant is een grote tuin met monumentale bomen, een vijver en aparte zithoekjes. Aan de achterkant van het gebouw krijgt het schoolplein in het plan wederom een pleinfunctie waar het prettig vertoeven is in de middagzon. Een pick-nick-pleintje met banken en een buitenkeuken.

Op het terrein is er voor iedere woning een eigen parkeerplaats en een eigen berging. Ook is er een algemene tuinberging en fietsenberging. Gezamenlijk hebben de bewoners gekozen voor gewenste laadpunten voor auto of fiets. De bergingen vormen één geheel met een erfscheiding langs de zuidgrens, grenzend aan het AH terrein.

LEVENSLOOPBESTENDIG

 

De Getijden werd levensloopbestendig en duurzaam gebouwd. Dit betekent kort gezegd dat je er tot op hoge leeftijd kunt blijven wonen zonder dat er dure aanpassingen noodzakelijk zijn. Alle basisfuncties zoals wonen, koken, douchen en slapen zijn gelijkvloers (behalve 1 woning en 1 appartement). Alle deuren zijn breed genoeg en er is een lift voor de appartementen op de eerste verdieping. Je kunt natuurlijk ook gewoon de trap nemen en voor de duidelijkheid: alle leeftijden zijn welkom. Iedereen kan deelnemen, er zijn letterlijk en figuurlijk geen drempels in de zin van jong of oud, met of zonder kinderen, alleenstaand of een stel. De Getijden gebruikt geen fossiele brandstof (gas) en betrekt zijn elektriciteit zoveel mogelijk via zonnepanelen. 

OMGEVING

De Getijden ligt in de wijk St Anna in stadsdeel Nijmegen Midden.

St. Anna, is één van de eerste dorpen die rond 1930 opgingen in de stad Nijmegen. De wijk is relatief ruim opgezet met veel laagbouw koopwoningen. De Hatertse weg splitst de wijk in twee delen.

 

Het oostelijk deel, waarin de Veldstraat ligt, is in de loop der tijd tussen de oude wegen bebouwd, in een gevarieerde opbouw. Een vooroorlogse wijk die ruim en groen van karakter is met laagbouw koopwoningen. St Anna als wijk-naam is niet bekend. De locatie wordt wel herkend als de Hazenkamp, op loopafstand van het Radboud Ziekenhuis en Radboud Universiteit. Dicht bij scholen, winkels en bushaltes op loopafstand. Het is 10 minuten fietsen naar het centrum van Nijmegen.